Kel Ukari

Kel uakari (Cacajao calvus) ya da kel kafalı uakari küçük olan Yeni Dünya maymunları çok kısa bir kuyruk, parlak, koyu kırmızı bir yüz, bir kel kafası ve uzun ceket ile karakterizedir. [3] kel uakari sınırlıdır Varzea ormanları ve batı suya yakın diğer ağaçlık habitatların Amazon arasında Brezilya ve Peru . [2]
Içindekiler

1 Taksonomi
2 Fizyoloji, ekoloji ve coğrafya
Sağkalım 3 Tehditler
4 Koruma
5 Referanslar
6 Dış bağlantılar

Taksonomi

Dört tanınan vardır alttür kel uakari, bir [1] olarak kabul edilir her biri savunmasız tükenmeye:

Beyaz kel kafalı uakari , Cacajao calvus calvus
Ucayali kel kafalı uakari , Cacajao calvus ucayalii
Kırmızı kel kafalı uakari , Cacajao calvus rubicundus
Novae en kel kafalı uakari , Cacajao calvus novaesi

Fizyoloji, ekoloji ve coğrafya

Kel uakari ortalama baş ve vücut uzunluğu 45.6 cm (18.0) (erkek) ve 44,0 cm (17,3) (kadın), 2.75 ila 3.45 kg (6.1 ve 7.6 lb) ağırlığındadır. [4] Genelde, kel kafası kel rengi beyazdan kırmızı ve başlarını kadar uzun, tüylü mont var. [3] Cacajao calvus kuyruk de (yaklaşık 5.9 inç (15 cm)) bob-benzeri ve Yeni Dünya maymunları için oldukça kısadır kombine gövde ve başın sadece yarısı uzunluğunda. [5] Onların kızıl yüzleri deri pigmentleri ve yüz doku altında çalıştırmak bol kılcal damarların yetersizliği nedeniyle vardır. [3] Bu parlak kırmızı yüz cilt sağlıklı bir işareti ve sağlıklı bir eş belirlenmesi için olanak sağlar. Üreme sezonu Ekim ve Mayıs arasındadır. [6] Onların gebelik süresi yaklaşık 6 aydır. [4] dişi çiftleşmek için erkek teşvik olduğunda her iki cinsiyette koku iletişim katılabilecek bir sternal bezi, özellikle çiftleşme sırasında, var çekici bir koku bırakarak. Uakari genellikle yaklaşık 30 yıldır yaşıyor ve onlar esaret altında 30 yıl boyunca yaşamak bilinmektedir. [4]

Bu ağaçlarda yaşayan primatların alanında mevsimsel sular ormanlarda bulunan tercih Amazon Havzası ülkelerinde, Peru ve Brezilya . [3] Bu (ağaç tepesinde yaşıyor) uakari ağaç olması önemlidir, çünkü bir sel ile ormanlar ve su yağmur mevsiminde büyük boyutlara yükseliyor. Kuru sezonunda Cacajao calvus tohum ve diğer gıda malzemesi bakmak için yere gelir. [7] Bir uakari genel diyet% 67 tohumlar,% 18 meyve,% 6 çiçekler,% 5 hayvan av ve tomurcukları oluşur . [8] Onların güçlü alt çene uakari en diğer primatlarda açmak mümkün olmayacağını olgunlaşmamış meyvelerin sert yüzeylerde açmak ve fındık yemek sağlayan bir pseudodental tarak, oluşturmaktadır. [3] Ayrıca ne böcekler yiyecek kendi yolunu geçmeye, ancak onlar özellikle gıda bu tip peşinden koşmayın. [9]

Kel uakari günde 4.8 kilometre kadar seyahat bulunabilir [3] 5 ila 30 bireylerin multi-male/multi-female grupları ve hatta 100’e kadar. [9] Bu genel primat davranışları extrapolated edilebilir kadın uakaries da philopatric olduğunu kadın philopatry. [10] erkek doğum grubu terk anlamına gelir. Evlerinin aralığı toplam boyutu 500 ila 600 hektardır. [11] Bu verimli toprak savunma mekanizmaları gerektirir. Bu birkaç spesifik seslenmelere, kuyruk sallayarak, ve saç ereksiyon içerir. [9]

Uakari konumu nedeniyle, sözleşme sıtmaya bu hayvanlar için son derece yaygındır. Hastalığın sözleşmeli var Primatlar belirgin solgundurlar ve sıtmadan istenen doğal bağışıklığı yok gibi cinsel partner olarak seçilmiştir değildir.
vikipedia

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir