Papağan ailesi

Sultan Papağanı

En çok tercih edilen evcil kuş türlerinden biri olan Sultan Papağanı, Avustralya kökenlidir. Latince ismi Nymphicus hollandicu’ dur.

İsminden deanlaşıldığı gibi; bu kuşlar doğal ülkeleri olan Avustralya’dan gezginciler sayesinde Hollanda’ya götürülmüş olup, burada da daha sonra ilk olarak “üretimine” geçilmiştir ve dünyaya ihraç edilmiştir. Hala günümüzde de PetShop’lardaki Sultancıkların bir çoğu Hollanda’dan getirtilmektedir.

Ülkemizde ilk zamanlar muhabbet kuşu beslemekle başlayan evcil kuş sahipliği daha sonra alternatif arayışlar sonucu insanları bu türe yönlendirmiştir. Sultan Papağanlarının üst türü Paraket adı verilen türdür.

En çok beslenen türleri ise Lutino’lar ile Gray’lerdir. Rengarenk tüyleriyle ayırt edilen bir çok Sultan çeşitleri bulunmaktadır. Fakat hepsi genel olarak boy, kilo vb özellikler bakımından aynıdırlar.

sultancik.com

Sülfür Kakadu

Endonezya bölgesi anavatanlarıdır. Aşırı ilgi isteyen papağanlardır. Doğal ortamda sürüler halinde yaşayan kakadular, kendini ailenin bir ferdi olarak kabul ettiğinden devamlı ilgi odağı olmak ister. Bu nedenle bakımları biraz zordur. Boyları 30-32 cm. olup, ortalama ömürleri 50 yıldır. Erkeklerin göz rengi dişiler göre daha koyudur.
Konuşmaları diğer büyük papağanlara göre sınırlıdır. Çok net olmasa da, ne söyledikleri anlaşılır.
Tohumlar,meyve ve sebzeler ana besin maddelerini oluşturular. Meyve ve sebzeleri tüketmede tutucu olabilirler.
Başta PBFD olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı, türe özgü bir hassasiyetleri vardır. Bu nedenle satın alırken dikkatli olunmalıdır. Strese girip tüy yolma davranış bozukluğu göstermeye de, diğer büyük papağanlara göre kakadularda daha sık rastlanır.

evcilshop.com

Senegal Papağanı

Ebat : Yaklaşık 23 cm dir.
Ortalama yaşam süreleri 25 yıldır.
Ana renkleri yeşil olan bu papağan cinsinde, diğer renkler olan siyah,sarımsı,beyaz,eflatun ve yeşil-siyah birbirinde net hatlarla ayrılırlar. Dişi ve erkek ayrımı çıplak gözle çok zor yapılır. Göğüs tüyleri dişi ve erkekte farklı ise de, güvenilir bir yöntem değildir.

papaganim.net

Sarı Lacivert Ara

Yaklaşık 80 cm. ebatları vardır. Tüylerinin üst kısmı hoş bir mavi tondadır, karın ve göğüs kısmı ise altın sarısıdır. Alın kısmı yeşil olup kafa üstünden enseye doğru mavi bir ton yürür. Yanak denilen kısımları tüysüz beyaz renkte deridir. Yol-yol siyah çizgilerle kaplıdır. Bu çizgiler her papağan için farklılıklar gösterir. Burun üstü pembemsi tondadır. Gaga altında kalan bölgesi siyahtır ve bu bölgeyi göğüs başlangıcından ince hat şeklinde yeşil bir ton ayırır. Ayrıca göğüs bölgesinde olan bu altın sarısı bölge, yanlardan kulak kısmında kaplayan şekilde yukarıya kadar uzar. Kanat altları yeşil-sarı tondadır. Kuyruk üstü mavi ve altı da basamaklanmış şekilde sarı tondadır.
Siyah iri bir gagası vardır. Ayakları koyu gridir. Göz rengi ise fildişi denilen (kemik beji) renktedir.

papaganim.net

Sarı Alınlı amazon

Taklit yetenekleri ve konuşma özelliklerinin fazla olması nedeniyle çok kıymetli papağanlardır. Anavatanları Amerika kıtasıdır. Verilecek iyi bir eğitimle, harika bir arkadaş olabilirler.
Solunum yolları enfeksiyonuna çok hassastır. Bu nedenle alırken burun deliklerinin eşit olmasına ve, nefes almada zorluk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca burun delikleri eşit boyutta ve akıntısız olmalıdır. Kafes ortamında yaşam süreleri 80-100 yıla kadar çıkabilir.
Beslenmede meyve ve yeşil gıdaların yanında, kaliteli tohum karışımları kullanılmalıdır.
Ortalama boyu 35-37 cm.dir. cinsiyet tayininde bilimsel yöntemler kullanılmalıdır.

papaganim.net

Mavi Alınlı Amazon

(Amazona aestiva aestiva – Blue-fronted Amazon – Amazone a front bleu – Blaustirnamazone)

Menşei: Güney Amerika

Habitat : Mavi kafalı papağanın doğal yaşam alanı Bolivya ve Brezilya’dan başlayıp Paraguay ve kuzey Arjantin’e kadar uzanır. Avrupa’da da birçok yerde, kafeslerinden kaçan ya da sahipleri tarafından serbest bırakılan Mavi alınlı amazonlara rastlanır.

Dayanıklılık : Sıcaklığın 12 derecenin altına düşmemesi gerekir.

Boyutları : 35-42 cm.

Ağırlık : 450 gr.

Cinsiyet Ayrımı : Dişi erkek ayrımı için uzman olmak gereklidir. Dişinin kafa yapısı ve gagası biraz daha küçüktür. Vücudunun üst bölümü yeşil ve üstü koyu renk kumludur. Vücudun alt bölümü açık yeşildir. Kanat tüyleri yeşil uçları mavidir. Kanat tüylerinin dipten ilk 5’i kırmızıdır. Omuzu erguvani-kırmızıdır. Kuyruk tüyleri yeşil, gaga siyah veya kahverengimsi-siyahtır.

Diyet : Bu kuşlar için satılan karışık yemlere (ayçiçeği, darı, vb) ilave olarak meyve ve yeşillik takviyesi yapılmalıdır. Yemek artıklarını da reddetmezler.

Üreme : Yuvalık ölçüleri 40*50*100cm. olmalıdır. Girişi 15cm. yarı çapında bırakılmalıdır.

Ortalama Ömrü : 40 sene. (iyi bakılırsa 80 yıl yaşadıkları görülebilir)

Ömür Çizelgesi

Yumurta sayısı : 4 yumurta

Çıkış zamanı : 29 gün.

Bağımsızlık : 4 aylık.

Mizaç : Çok çabuk evcilleştirilen bir kuştur. Fakat bunu için tek olarak bakılması tavsiye edilir. Hareketli ve neşeli bir kuştur. Eğer kafeste bakılacaksa, kanatlarını rahat çırpabilmesi için sık sık kafesten çıkarılmalıdır. En çabuk konuşmayı öğrenen kuştur. Tek bir kişiyi sahip olarak tanır.

Barındırma : Eğer çift olarak bakılıp yavru almak isteniyorsa, 1,5m*4m*2m ölçülerinde bir alana ihtiyaç duyar.

Bilezik : 8-10 günlükken. 9,5mm.

Özel Hususlar : Yalnız kalmaya dayanamayan bir kuştur. Çok ilgi ister.
exoticispinozlar.com

Kongo Kırmızı Kuyruk

Afrika Gri papağanı yada diğer adı ile Jako olarak
bilenen Afrika kökenli bu papağan türünün iki alt
grubu vardır.

1- Kongo Afrika Gri Papağanı
en çok bilinen türüdür.
2- Timneh Afrika Gri Papağanı
en az bilinen türüdür.

Timneh Afrika Gri papağanı Liberya ve Fildişi
Sahillerinin küçük bir bölgesinden gelmektedir.
Diğer türüne göre daha küçük ve daha koyu
renktedir. Kuyruğu kestane rengindedir.
Kongo Afrika Gri papağanı ise daha iri ve kırmızı
renkte kuyruk tüylerine sahiptir.

YAŞADIGI BÖLGE:

Düz arazide bulunan yağmur ormanları, kayralar, geniş çayırlar. Doğal ortamları
Afrika’nın orta kısımları ve batısıdır.

ÖMRÜ:

Bakım, beslenme ve yaşam koşullarına bağlı
olarak ortalama 50 – 65 yıl arasında
yaşamaktadır.

BESLENME:

Beslenmeleri; küçük sulu ve taneli meyveler,
tohum, çeşitli kabuklu yemişler ve meyveler.

GENEL BİLGİ:

Ortalama boyları 33 – 41 cm civarındadır.
Kanat açıklığı 42 – 52 cm arasındadır.
Ağırlıkları 450 – 550 gr civarında değişir.

İri bir papağan olmasına karşın kısa bir kuyruğa sahiptir.
Genel olarak vücudu gri renkli tüylerle kaplıdır.
Sadece göz çevresi beyaz ve kuyruk kısmı kırmızı tüylere
sahiptir. Gagası kıvrık ve koyu gri renktedir.

Görünüşlerinden cinsiyet ayırımı yapma olanağı yoktur. Bunu
öğrenmek için kan örneği alınarak DNA cinsiyet testi
yapılması gerekmektedir.

3 ile 5 arasında yumurta verir. 30 gün kuluçka süresi vardır.
Erkek olan dişisini bu zaman süresince besler. Papağan yavruları yumurtadan çıktıktan sonra erkek ve dişi kuş
birlikte yavrularını beslerler.

İnsanlar ile olan ilişkileri çok sıcaktır. Onlara sevgi gösteren
kişiye karşın yakın bir bağları olur. Kesin olmamakla birlikte
papağanların insanlara olan ilgisi yada yakınlık tercihi,
özellikle karşı cinsten biri ile daha fazla olduğu yönündedir.

Bilinen papağan türleri arasında en çok konuşkan papağan
türüdür. Konuşkanlığı dışında oldukça akıllı ve hassas bir
yapısı vardır. Çok eski tarihlerden günümüze kadar haklarında yazılı belgeler bulunan çok popüler bir kuş türüdür. Yüzlerce kelime öğrenebilir ve çevresinde duyduğu bir çok sesi kolayca taklit edebilir.

Seçtikleri eşi ile ömür boyu yaşarlar. Doğada kalabalık bir
sürü şeklinde bulunurlar.

Sahibinin kendisi ile ilgilenmesi çok önemlidir. Bunun eksikliğini hissettiği zaman tüylerini yolma şeklinde bir
tepki verir. Tüy yolma karakteristik özelliği Afrika Gri papağanında sık görülür. İlgisizlik, can sıkıntısı,
çevre şartları (havanın kuru olması, ortamda sigara içilmesi v.b.), beslenme dengesizliği gibi nedenler
sayılabilir.
frmtr.com

İskender Papağanı

İskender papağanı (Psittacula eupatria), papağangiller (Psittacidae) familyasına ait bir papağan türü. Diğer bir, “iskender papağanı” olarak adlandırılan daha küçük bir türden (Psittacula krameri) ayırt edilebilinmesi için büyük İskender papağanı da denilir.

Türkiye’de bulunan iki papağan türünden birisi olan İskender papağanı ayrıca Pakistan, Afganistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de bulunur. Diğer papağan türlerinden soğuğa karşı daha dayanıklı olan bu tür, Neozoon (yeni yabancı tür) olarak Almanya/Köln, İngiltere/Londra, Japonya/Tokyo, ABD/New York gibi büyük şehirlerin parklarında sürüler halinde de görülebilir.

Büyük iskender papağanı 48-58 cm büyüklüğü ile familyaya ait diğer türlerden daha büyük olur. Boynunun ön kısmında siyah ve arka kısmında pembe bir bant vardır. Kanatlarının üstünde (omuzunda) kırmızımsı kahverengi bir leke bulunur. Kuyruk tüyleri mavi-yeşil dir ve kuyruğun ucuna doğru sarı olur. Gagası kıpkırmızı, gözleri soluk sarı renk ve ayakları yeşilimsi bir gri renktir.
Yaşam şekli

İskender papağanı ormanlarda ve orta dereceli ağaçlı bölgelerde sürü içinde dolaşır ve tohum, nevrezil, çekirdekler ve meyve arar. Akşamları bütün sürü hep aynı ağaçların üzerine geri dönüp orada geceyi geçirir.

Üremek için, ağaçlara çoğunlukla kendilerinin açtığı kovuklara 2-4 yumurta koyarlar. 20-25 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular hem anne hem baba kuş tarafından beslenilir. 6 hafta sonra yavrular yuvayı terk eder.
Alt türler ve başka renkler

İskender papağanı sevilen bir ev hayvanı olarak yetiştirilir. Yetiştiricilerde beyaz, sarı ve mavi gibi başka renklerde olanlarıda bulunur.
vikipedi

Güneş Konur

Göz kamaştırıcı güneş konurları 1970’lerin erken dönemlerinden beri avikültürde iyi bilinmektedirler ve başlangıçta çok yüksek fiyatlarla ortaya çıkmışlardır.

çok üretken bir üreyici oldukları anlaşıldığından beri, evde üretilmiş türler oldukça uygun fiyatlarla alınabilmektedir. çiftler, genellikle güvenilir ebeveyndirler ve iki kere yuvalayabilirler. Olabilecek tek çekinceleri, haşin ötüşleridir.

Beslenme ve Barınma
Kaliteli papağan karışımı, küçük hububat, meyva ve yeşil gıda verilebilir.

İklime alıştırıldıklarında dayanıklı kuşlardandır, dış kuşhanelerde barındırılabilir. Diğer konurlar gibi, tüm yıl boyunca üremeleri için follukları hazır bulundurulmalıdır. Fakat, üreme sezonundan sonra parazitlerin oluşmasının engellenmesi için bu folluklar temizlenmeli ya da yeni bir tanesiyle deeğişt

irilmelidir.

üreme
çiftler üremeleri çin en iyisi 2.7 metre uzunluğunda, diğerlerinden ayrı bir kuşhanede barındırılmalıdır. Dayanıklı bir folluk ve yumuşak tahta blokları vererek, derin döşemeli bir yuva yapmaları sağlanmalıdır.

Tüy koparma bazen problem olabilir, fakat bundan etkilenen yavrular bir kere tüylendiğinde sorun ortadan kalkacaktır.
evcilkuslar.com

Gökkuşağı Lori

Gökkuşağı lori (Trichoglossus haematodus), papağangiller familyasından bir papağan türüdür.

Gökkuşağı lori, Avustralya, Endonezya, Papua Yeni Gine, Yeni Kaledonya, Solomon Adaları ve Vanuatu’da bulunur.
Trichoglossus haematodusler
Çok çeşitli renkli türlerdir. Avusturalya’dan Solomon, Yeni-Gine ye doğru, Endonezya da bulunan adalara (Bali, Lombok, Timor, flores vb) kadar oldukça geniş bir alanda yerleşim gösterirler. Genelde kuluçka dönemleri dışında büyük gruplar halinde ve çok gürültülü dolaşan türlerdir. Çok iyi birer tırmanıcıdırlar.
Yaklaşık 23 – 28 cm ebatlarında çok renkli papağanlardır. Dişi ve erkek aynı renkte olduğundan dıştan bakıldığında ayırma şansı pek olmaz. Yavru ve genç olanları ise daha mat olan renk tonlarından ve çok daha koyu olan gaga renginden belirlemek mümkündür.
Genelde lorilerde olduğu gibi çiçeklerin polenlerinden meyve özleri (meyve nektarı) ve sulu yumuşak meyvelerle beslenir. Bunun yanı sıra çok az miktarda ve sık olmamak kaydıyla tohum da tüketirler. Ek besin olarak birde böcekler ve larvalar, yedikleri arasındadır.
Üreme tarihleri değişken olduğundan, tüm sene içinde en fazla dört kere kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaları en fazla 2 – 3 adet yumurtadan oluşur. Kuluçka süresi yaklaşık 27 gündür. Yavrular 50 – 60 gün içinde uçmayı öğrenip bunu takip eden 2- 3 hafta sonra da yuvadan uçarlar.Yuva yapmak için yüksek ağaç oyuklarını seçerler. Bunların içini ağaç kıymıkları ile döşerler.

Evcil olarak tercih edilen bir lori türüdür. Konuşma yetenekleri ve taklit yetenekleri çok fazladır. Yalnız kafes hayatını pek sevmezler. Ayrıca yüksek seste ötüşleri olan bir türdür. Çok hareketli ve sürekli aktif halde olmayı severler. Evcilleştiklerinde ilgisiz bırakmamak gerekir, zira ilgi ihtiyacı yoğun bir türdür.
Evcilde üretimi en kolay lori türüdür . Yaşam süreleri için 15- 20 yıl arasındadır. Bu türü beslediğinizde kafesten ziyade, oda tipi salmalarda yani geniş alanı olan kafeslerde beslemek gerekir. Bol bol tırmanma imkanı olması için ona göre bir düzen kurulmalıdır. Ayrıca banyo yapmayı da sevdiğinden sık sık da spreyle yıkanmalıdır. Oda ısının 20 – 25 derecenin altında olmaması da bakımlarında çok önemli rol oynar.
Önemli bir konuda şu ki; hangi cinsi olursa olsun lori almaya ve bakmaya karar verdiğinizde, bu türün beslenme şekli diğerleri ile kıyaslandığında çok daha zordur. Beslenmesinde diğerlerine verilen karışık çekirdekli ve tohumlu yemlerden bunlara çok az (%25 kadar) vermek ve kalan kısmı ise daha çok yumuşak hata yarı sıvı meyve, sebze ve bitki özleri, doğal meyve suları (meyve nektarı) ile takviye etmek gerekir. Buna dikkat edilmezse, kısa süre içinde sindirim sorunu yaşayan ve bir papağanınız olur. Bu şekilde beslenen papağanların ömürleri de kısa olur. Bu beslenme şeklinin bir diğer sizi yoracak olan yönü de, buna bağlı olarak lorinin sık ve yoğun dışkılama yapacağıdır. Kışın bir derece idare edilse de yazın bu dışkı, barınağında koku olmasına neden olur. Dışkı, kafes tabanında daha kısa sürede biriktiği içinde gün içinde bazen 2 hatta 3 kere kafes temizliği yapmayı da gerektirir.
e-evcil.com

Goffin Kakadu

Bu Endonezyalı kakadular, kendi vatanları olan adalardaki ağaçlar kesilince 1970’lerde avikültüristlerce ortaya çıkarılmışlardır. daha sınırlı bir dağılımları vardır, şu anda sadece Tenimber Adasıdır.

Doğal vatanlarının yaygın olarak tahrip edilmesi sonucu gelecekleri belirsizdir. Dolayısıyla —cög—altılmaları için her türlü gayret gösterilmelidir.

Beslenme ve Barınma
Standart papağan karışımı, ek olarak meyva ve yeşil gıda bu kuşlara iyi gider. Bazılarının tutucu beslenme alışkanlıkları vardır. Israrla, de—gıs—ken bir şekilde beslenmeye ve gıda alımlarını güçlendirmeye çalışın.

Bu türler hırpalayıcı kuşlardandır ve ağ gözlerini kuşhane yapılarından soymakta uzmanlaşmışlardır, gagalarını kafesleme zımbalarını sökmekte kullanabilirler. Dolayısıyla yerlerini düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Eğer, mümkünse bu zımbalar yetişemeyecekleri bir yere yapılmalıdır, çünkü bunları yutarlarsa zarar görebilirler.

Goffin kakaduları, iklimlendirildiklerinde dayanaklıdırlar.

evcilkuslar.com

Geveze Lori

Geveze lori (Lorius garrulus), papağangiller familyasından Endonezya’ya özgü bir papağan türüdür.

İnsanın aklını başından alcak kadar etkileyici, bu renk dolu kuşlar canlı ve meraklıdırlar. Kısa zamanda, kuşhanede bile yaşıyor olsalar, uysallaşırlar. geveze lorilerin tek kusurları yüksek sesleridir.

çiftler genellikle gönüllüce yuvalarlar, gerçi bu durum birçok fırça dilli papağanda vardır ve iyi ebeveynlerdir.

Beslenme ve Barınma
Geveze loriler meyva, yeşil gıda ve biraz tohum ile daima kapalı kapta günde bir veya iki kez nektar solusyonu isterler. özellikle yuvada yavru varken, un kurtlarını da tadabilirler. Aynı zamanda kabuklu pirinç de alabilirler.

Dayanıklı kuşlardır. Bu ve benzer ölçülerdeki loriler yaklaşık 3.5 metre uzunluğunda odaya ihtiyaç duyarlar. çiftleri bitişik kuşhanede yerleştirmemeye gayret ediniz.

Tüneklerin nektar ve döküntülerle yapışkanlaşmamalarını kontrol etmek gerekir, eğer öyleyse yıkamak ve yenilemek gerekir. Bu kuşlar, tünekleri gagalarını şekilli tutmak için gagalarlar.

üreme Bu kuşar nispeten hırpalayıcı kuşlar olduklarından, sağlam bir folluk gerekir. Aynı zamanda yavruların sıvı döküntülerini emmesi ve yuvalarını döşemesi için bol miktarda yumuşak tahta vermek iyidir.

Eğer folluğun içi çok ıslak olursa ya yumuşak tahtalar ekleyin ya da bir petshop’dan alacağınız kaba talaşları yerleştirin. Rahatsızlığı azaltmak için yuvayı sabitlemek gerekir ki, sonra temizlemesi kolay olsun.

evcilkuslar.com

Eklektüs

Bu güzel papağan türü Güneypasifik bölgesinden gelmektedir.
Bilimsel literatür de yazar göre değişen şekilde bu guruba ait 9 bazen de 10 alt tür sayılır. Bu papağanların dış ülkelere yapılan ihracatı sonucu, maalesef bazı üreticiler alt türleri kendi içinde eşleştirip melezler (Hybride) elde etmişlerdir.
Eclectuslar genel olarak 29cm – 40cm arasında kısa kuyruklu, güçlü beden yapısına sahip ve yaklaşık ağırlıkları 450gr bulan papağanlardır. Kanatlarını açtıklarında mesafeleri 70cm civarında olduğu için barındıkları iç alanların geniş olması gerekir. Erişkinlik dönemine (eşleşebilme dönemi) yaklaşık olarak 3 yaşına geldiklerinde girerler.

Eklektusların erkek ve dişisinin aynı türe ait iki farklı cins olduğunu araştırmacıların keşfetmesi epeyi sürmüştür. Bu türde ana tür ve alt türler arasında renkler çok ufak farklarla değişim gösterir. Dişi ve erkek papağan arasında (Dimorphismus, Sexualdimorphismus) ise, çoğu zaman 2 farklı tür şeklinde algılamalara yol açacak renk farkları vardır. Dişilerde ana renk çok koyu göz alıcı kırmızı tonlarda olurken erkek kuşların ana renk tüyeri yeşilin tonlarında değişim gösterir. Gagaları kuvvetlidir, üst kısım portakal-kırmızı, ucu sarı tonda ve alt gaga siyah renkte olur. Göz renkleri de (türe göre) kırmızı, portakal-kırmızı tonda ya da kahve-kızıl tonda olur. Dişi kuşların gaga rengi de erkekten farklı olarak siyah tonda ve göz rengi de genelde beyaza yakın – sarımsı tonlarda olur.

Eklektusların tüy yapısının en belirgin özelliği bizde olan saç yapısına benzerlik göstermesi ve bu sebepten dolayı da tüm papağanlar arasında tek olmasıdır. Dişi kuşlarda yapılan araştırmalar sonucu tahmin edilen, yaşam alanını sahiplenmede daha baskın oldukları ve eşleşme dönemi dışında da erkek kuşa karşı çokta sempatik yaklaşmadıklarıdır.
Eklektusların diğer papağanlara göre bir farkı da tüy yapılarında toz bezeleri yerine yağ bezelerinin olmasıdır. Eklektuslarda diğer papağanlarda bilinen beyaz toz, kepeklenme yoktur. Eklektuslar bu yağ bezeleri ile temizlik esnasında tüylerini parlatırlar ve buda parlak ve canlı görünmelerini sağlar.

Sınıf: Kuşlar-papağanlar (Psittaciformes)
Aile: Psittacidae (gerçek papağanlar)
Alt aile: Psittaculidae
Tür: Eclectus roratus

Alt türleri:

1- Eklektus roratus roratus (nominat form– ana tür -P.L.S. Müler-)
2- Eklektus roratus polychloros ( Scopoli 1786)
3- Eklektus roratus salomonensis (Rothschild und Hartert 1901)
4- Eklektus roratus aruensis (G.R. Gray 1858)
5- Eklektus roratus biaki (Hartert 1932)
6- Eklektus roratus cornelia (Bonaparte 1850)
7- Eklektus roratus macgillivrayi (Matthews 1913)
8- Eklektus roratus riedeli (A.B. Meyer 1882)
9- Eklektus roratus vosmaeri (Rothschild 1922)
10- Eklektus roratus westermani (Bonaparte 1850)

Yaşam alanları:

Doğal yaşam alanları, Avustralya’nın kuzey-doğusunda kalan yağmur ormanlarında, Salomon, Molukken ve komşu adalarda birde Yeni Gine’dir. Ufak bir nüfus ise Avustralya’da Cape York bölgesinde yaşar.
Genel olarak doğal yaşam alanı seçimleri iç kısımlarda kalan yağmur ve Mangrov ormanlarıdır.

Türlerin kısaca barındıkları doğal yaşam alanları şu şekilde sıralanabilir:

1-Eklektus roratus roratus (nominat form– ana tür -P.L.S. Müler 1776-)
Kökeni Molukken bölgesinin orta ve güney kısımlarında daha doğrusu
Buru ve Ceram adalarından gelmektedirler. Yeni Gine’nin batısında
Kalan bölgede. Gorong adasına ise daha sonrasında getirilmişlerdir.
Saparua ve Haruku adalarında bu türün temsilcileri artık kalmamıştır,
Nesli tükenmiştir.
2- Eklektus roratus polychloros ( Scopoli 1786)
Bu alt tür Yeni Gine kökenlidir. Waigeo, Batanta, Salawatis ve Misools
Adalarını da kapsayacak şekilde, batı Papua adaları. Kıyılara yakın adalar ve
Kai. Koror ve Pasifik (Palau) grubunda ki küçük adalara daha sonra
Getirilmişlerdir.
3- Eklektus roratus salomonensis (Rothschild und Hartert 1901)
Bismarckarchipel Yeni Britanya, Wuti adaları, Wuti Lolobau, Wuti Wotam
Faust van York, New Irland, New Hanford, Tabar, Lihir, Tangave Feni.
Solomon adaları, Buku ve Bougainville’in doğusuna doğru ve
St. Cristobal.
4- Eklektus roratus aruensis (G.R. Gray 1858)
Aru adaları.
5- Eclectus roratus biaki (Hartert 1932)
Kökeni Geelvink koyu adalarından (Numfor, Biak, Yapen ve Mios Num)
Gelmektedir.
6- Eklektus roratus cornelia (Bonaparte 1850)
Kökeni; Hindistan’a bağlı küçük Sunda adalarından biri olan Sumba
Adasından gelmektedir.
7- Eklektus roratus macgillivrayi (Matthews 1913)
Kökeni Avustralya, Cape-York yarımadasının kuzey ve doğu
Bölgesindendir.
8- Eklektus roratus riedeli (A.B. Meyer 1882)
Kökeni Hindistan’da Tanimbar adasıdır.
9-Eklektus roratus vosmaeri (Rothschild 1922)
Molukken merkezinde ve kuzeyindeki adalarda.
Hindistan ve ayrıca Halmahera, Morotai, Batjan, Obi, Damar,
Mare ve Kayao adalarında. Ternate und Tidore adalarında ise bu
Türün neslinin tükendiği varsayılmakta.
10- Eklektus roratus westermani (Bonaparte 1850)
Kökenleri maalesef bilinmiyor.
Bu alt türle ilgili konular maalesef daha henüz netleştirilmemiştir.
Bu türe ait olduğu söylenilen 11 adet (6 dişi ve 5 erkek kuş)müze
Numunesi vardır. Bu numunelerde zaten esaret altında olanlardan
Alınmıştır ve asıl kökenleri tespit edilememiştir. Bazı araştırmacı-
Yazarların tahminine göre ufak ebatlarına ve renklerine bakıldığında
Bunlar, bir alt türden çok 2 alt türün eşleşmesinden olan melezlerdir.
(Eclectus r. vosmaeri ile Eclectus r. roratus veya Eclectus r. riedeli
İle eşleşmiş olmaları her ne kadar netleştirilememişse de düşünülmüş.)

Doğal yaşamda davranış şekilleri:

Üreme sezonları dışında genelde tekli ya da ufak aile gurupları halinde yaşarlar. Onları kalabalık sürü içinde görmek genelde çok nadir olan bir durumdur. New-Irland da toplu halde 30 adet, Avustralya da ise zaman-zaman yemlenilen ve uyudukları ağaçlarda 80 adet kuş dikkat çeken seslenişleri sayesinde bir arada görülmüştür. Sesleri sert ve gıcırtılıdır. “Krraatch-krraak” diye bir ton 3 veya 4 kere tekrarlanır. Yemlenirken de 2 heceli “tschu-wi-tschu-wi” sesi çıkarırlar. Erkek kuşların ise kendilerine has “tschii-ong” şeklinde bir seslenişi vardır. Zaten onları belirlemek ve tanımak bu dikkat çeken seslenişleri sayesinde kolay olmuştur.
Daha çok eşli olarak uçarken ya da erkeleri tek başına açıklıkta kalan ağaç dallarında otururken ve türdeşlerine seslenirken görülürler.

Dişi olanlar ise daha çok ağaçlık bölgenin iç kısımlarında, sessiz bir şekilde otururlar. Onları fark etmek ise Kırmızımsı- mavi tonda ki renkleri nedeniyle daha zordur. Renkleri iç ağaçlık bölgelerde onlara ideal gizlenme sağlar.
Eşler birbirinden genelde birkaç metre mesafeli olarak değişik dallarda oturur hatta bazen de başka-başka ağaçlarda dururlar.
Eşli olarak veya ufak guruplar halinde sabahın erken saatlerinde yem arayışı için ana uyuma (bölgelerini) ağaçlarını terk edip orman içlerine palmiye alanlarına uçarlar. Ürkek ama uyanık, dikkatli olan kuşlardır.
Ürkütüldükleri zaman yüksek bir seste bağırarak ve terk edecekleri bölge üzerinde önce bir tur atarak kaçarlar. Ana uyuma (barınma) bölgelerine (ağaçlarına) genelde saat 16.00 veya 18.00 civarında dönmüş olurlar.
Guruba yeni katılacak olanları önce değişik tonlarda seslerle selamlarlar.
Uçuşları güçlü ama yavaş olur. Aralarda sıkça kanat çırpmaları ve atılımları ile bilinirler. Yemlenme alanlarına uçuşları ağaç tepeleri üzerinden, palmiyeliklerde ve açık alanlarda ise daha çok alçaktan ve zeminden en fazla 1-2metre yukarıda kalacak şekildedir. Dişiler çoğu zaman erkeklerin arkasında uçar.

Doğal ortamlarında beslenme şekilleri:

Meyveler (muz, papaya, erik, yöresel tropik olanlar), böğürtlengiller, cevizgiller, tomurcuklar, goncalar, Meyve özleri – nektar, Çiçekler ve tohumlar ana beslenme şekillerini oluşturur. Fırsat buldukça da mısır tarlarını veya muz ekim alanlarını talan ederler.
Yeni Gine de 30-35mt yüksekteki ağaçlarda, adalarda ise daha alçak olan ağaçlar, meyve ağaçları ve Hindistan cevizi ağaçlarında 8ekim alanlarında) yemlenirler.

Doğal ortamda üremeleri:

Üreme dönemleri ve dürtüleri daha çok bulundukları bölgede iklime bağlı olarak değişir.
Yeni Gine de; Genelde tüm yılı kapsayacak şekilde üredikleri varsayılıyor.
Yeni-Britanya (New Britain Hawk Owl) da ocak ayında, Bougainville ve Salomon adalarında eylül – ekim ve nisan – ağustos arasında, Aru adalarında ocak – ağustos arasında ve Avustralya da ekim – ocak arası ürerler.
Yuvalarını sıklıkla yüksek ve kurumuş (ölü) ağaçların içine ya da orman kenarında veya tek başına duran palmiyelerde yaparlar. Kural olarak genelde 14mt ila 25mt arası yükseklikleri tercih ederler. Yuvaların giriş çapları 25cm – 30cm arasında olur ve iç derinlik 30cm ile 6mt arasında değişir.
Kuluçkalarında genelde 1 ila 3 arasında yumurtaları olur ama çoğunlukla da sayı 2 yumurtayı pek geçmez. Dişi kuş yumurtalarını yuva içinde önceden hazırladıkları ve ufak ağaç parçalarından oluşan bölüme bırakır. Eşleşme dönemi esnasında dişiler pasif kalırlar ve yere yapışık gövdeleri ile erkek kuşa kur yaparlar. Bu kur daha çok gövdeyi yere yapıştırıp gagayı hafif açarak ve yüksek seste olmayan tonlarla, kısmen de erkek kuşu takip ederek yem dilenme şeklinde olur. Erkek kuşun bu kura karşılığı; kafayı eğip kanatlarını açarak, kısa geri zıplamalar tekrar yanaşmalar ve kanatları hafif yana doğru açık vaziyete dişinin önüne geçip oturarak olur. Göz irisleri bu esnada daralıp genişlerken kafasını da ileri geri şeklinde bir hareketle sallar aynı anda da gövdesinin ağırlığını bir ayaktan diğerine geçirir. Sonuç itibari ile aşırı görünen hareketlerle kursaktan yem kusarak dişiyi beslemeye başlar. Kafasını dışının boynuna yaslar ve bu esnada hızlı şekilde bir seri yüksek tonda seslerle öter. Yeniden kanatlarını da hafif açarak yana zıplar. Bu kur aşaması dişi ve erkek arasında birçok kere tekrarlanır ve bunun neticesinde eşleşme gerçekleşir. Eşleşme sonucu aralarında kısa bir kavga varmış gibi davranırlar. Dişi hemen kurmuş oldukları yuvaya girerken, erkek kuş dışarıda tüylerini derinlemesine temizlemeye başlar. Eşleşme sonucunda yaklaşık 14 – 21 gün sonra ilk yumurta gelir ve bunu takip eden 2 gün sonrası da 2. yumurta gelir.
İlk yumurtayı bıraktıktan sonra dişi tek başına kuluçkaya yatmaya başlar. Dişi kuş yuvayı gün içinde en fazla sadece 1–2 kere dışkılamak ve su içmek için terk eder. Erkek kuş ise bu süreçte yuvanın dışında yakın bir yerde bekler ve dişiyi seslendiğinde yuva ağzından yemleyerek destekler.

Bir incelemeye göre de dişi yemlenmek için kısa süreli yuvadan çıkıp en yakın dala geçer ve erkek tarafından beslenip yeniden yuvaya döner.
Yumurtalarının çapı: 40,2mm x 31,0mm civarındadır.
Kuluçka süresi yaklaşık olarak 28 – 30 gün arasında sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ancak erkek kuş yeniden yuvaya girme, kalma ve dişiye yavru bakımında yardım etme iznine sahip olur.
Yumurtadan çıkan yavruları ten renginde üzerleri siyaha yakın grimsi tüycükler kaplıdır gagaları da sarı tonda olur ve ancak 1 yıl sonra koyu rengini alır. Yavruların bağımsız olarak uçmaya başlamaları yaklaşık 70 – 80 gün sonra olur bu süreden sonrada hemen yuvayı terk etmez bir süre daha anne ve babaya bağımlı yaşarlar. Yavruların yuvadan ayrılmasının arkasından genelde dışı kuşta yavrularına karşı bir saldırganlık başlar.
Kuluçka dönemi ve yavru bakım döneminde de eclectuslar çevreden gelecek rahatsızlıklara karşı çok duyarlıdır.

Evcil olarak bakımları:

Eclectus almaya karar vermeden önce, ilk yapmanız gereken bu konuda uzman ve bu papağan türü hakkında (bakmış, beslemiş ve barındırmış olması şartı ile) bilgili birilerinden tavsiye almanız olacaktır.
Diğer papağan türleri ile kıyaslandıklarında söylemeliyiz ki gayet sevimli evciller olacak kapasiteye sahip mükemmel canlılardır Eklektuslar .
Onlara bakacaksanız eğer dikkat edilmesi gereken en önemli konu kafes içi alandır zira kanat açma mesafesi geniş olan bu papağanların rahat edebilecekleri kadar geniş bir kafese daha doğrusu salmaya ihtiyacı olacaktır. Şayet salam dışında kafes içinde bakılacaklarsa ve başka seçenek yoksa gün içinde mutlaka belli bir süreyi kafesin dışında geçirmeleri ve hareket edebilecek, uçabilecek( kafes dışı) alana sahip olmaları sağlanmalı.
Karekter yapıları genelde sakin olan eclectusların sesleri de diğer iri türlerle kıyaslandığında rahatsız edici değildir. Fakat onlarda özellikle akşam saatlerinde ve istedikleri zaman gayet yüksek volümde bağırabilirler bu nedenle Eklektus alacaksanız bu seslere sorun çıkarmayacak komşularınızın olmasına dikkat etmelisiniz. Uçamadan çok tırmanmayı seven ve kemirme güdüleri diğer türlere kıyasla daha az olan papağanlardır Eklektuslar. Kemirme dürtüleri her ne kadar azdır dense bile onlarında her gün mutlaka taze kemirme dallarına ihtiyaçları olacaktır.
Genel yapıları itibari ile meraklı ve inceleyen bir türdürler. Etraflarında olan bitene karşı ilgili ve dikkatli olurlar. Gayet aktif ve cana yakındırlar. Üzerine düşüldüğünde ve doğru şekilde eğitildiğinde eğer ki bu eğitimi alacak yaştaysalar çok güzel konuşan türlerdir. Konuşmayı öğretmek isterseniz onlarla düzenli zaman geçirmeli, sabırlı olmalı ve sağlıklarına özen göstermelisiniz.
Konuşma öğrenme kabiliyetlerinin yanı sıra çevreden sıkça duydukları sesleri kısa sürede taklit etme yetenekleri de vardır. Eğitimlerinde istenirse (öğretilirse eğer) birçok komutu öğrenip, tekrarlandığında kolayca uygulayacak yapıdadırlar. Eklektusları dar alanda tutuğunuzda aşırı mutsuz olacakları bilmeniz gerekir daha çok eşli ve/ veya birkaç çift geniş salmada bir arada tutulursa daha sağlıklı ve hareketli olurlar. Üretimden alınmış, elde yetiştirilmişler genelde eğitime ve insana alışmaya daha yatkın olurken kaçak yolla yakalanmışlarda belli sorunları yaşamak doğaldır. Bunların genelde alışma süreleri çok zor olur.

Eklektuslar alışkanlıklarının değişmesinden, bölgelerinin değişmesinden hatta alıştıkları gıdanın değişmesinden hoşlanmayan ve yeni gelen duruma kolay uyum sağlayamayan yapıya sahiptirler.
Banyo yapmayı, yağmurda (veya spreyle) ıslanmayı çok severler. Bu türün erkekleri daha sakin olurken dişileri özellikle de eşleşme ve kuluçka dönemlerinde saldırgan olur.
Isıya duyarlı türler oldukları için bulundukları ortamda ısı düzeyi mutlaka 15C üstünde olmalı özellikle kış aylarında eğer salmada bakılıyorsa içi ısıtılabilen ve iyi izole edilmiş bir sistemle hazırlanmış salmada barındırılmaları gerekir.
Hareket ihtiyaçları fazla olduğu için bu türü iç ve dış bölmesi olan ve gün içinde her iki tarafı da kullanıma sunulacak geniş salamlarda (iç salama ebadı yaklaşık 5m uzunluk ve 1 m genişlik gibi) barındırmanız sağlıklıdır.
Eklektuslarda birçok üreticinin veya evcil olarak bakanın aktardığı bir sorun ise tüy yolma eğilimlerinin olmasıdır. Araştırmalara rağmen nedeni tam olarak açıklanamayan ve daha çok psikolojik diye düşünülen tüy yolma eğilimleri vardır. Her ne kadar Eklektuslar eşlerine sadık ve ömür sürecinde tek eşle kalsalar da bazen de eşleri ayırmak gerekebiliyor. Tüy yolma uzun yıllar bir arada barınmış hatta yavruları olmuş eşlerde bile görülebilen bir sorun. Bir anda erkek veya dişi kuş tüylerini yolmaya, koparıp atmaya başlayabiliyor. Sebep olarak tahmin edilen tek konu ise; dar alanda eşlerin uzun süreli bir arada kalmasından oluşan stres. Çoğu bakıcıdan alınan yoruma göre, eşleri ayırıp başka (özellikle kendilerinin seçebileceği) eşlerle bir araya getirmek, bulundukları ortamı değiştirmek tüy yolma sorununa çözüm olmuştur.

Evcil olarak beslenmeleri:

Klasik papağan yemleri (hazır satılan karışık yemler) elbette verilebilir ama bunun oranı diğer bir türe kıyasla Eklektuslarda daha düşük olmalı.
Beslenmelerinde ağırlık çimlenmiş tohumlara, baklagillere (haşlanmış), sebze ve meyvelere verilmeli. Yemlerinde ki betacarotin ve sebze albümini oranı mutlaka yüksek olacak şekilde ayarlanmalı. Doğal ortamlarında beslenme şekilleri tohum ağırlıklı olmadığından bunları ağırlıklı, piyasada satılan klasik papağan karışımları ile beslemek üzücü sonuçlar doğuracaktır. Diğer birçok türe göre eclectusların sindirim kanalı daha uzun olur (sindirim sistemi daha geç işleme girer), kursakları (Proventriculus) daha geniştir ve buna bağlı olan damarda daha uzundur. Bundan dolayı yağ alımlarının sınırlandırılmış olması gerekir. Zira yağ oranı yüksek olan tohum ağırlıklı bir beslenmede, yapıları nedeniyle yağlanmaya ve yağ bezesi (yağ tümörleri) oluşumuna yatkın türlerdirler. Yağ oranı yüksek besinleri onlara tamamen men etmekte doğru değildir. Çünkü bu seferde yağda çözünen A, E ve D vitaminlerinden faydalanamazlar.
Bunların yanı sıra doğal ortamdan toplanacak veya alınacak (ilaçlanmamış ve yol kenarında olmayan) değişik bitkiler, otsularda beslenmelerinde önemli yer tutar. Bunları da vermekte fayda vardır.
Beslenmelerine dikkat edildiği sürece gayet dayanıklı ve kolay hastalanmayan türlerdirler.

Evcil olarak üretilmeleri:

Eklektuslar da genellikle birçok papağan türünde alışıldığı gibi tek eşle bir ömür geçiren türlerdir. Üretimleri doğal yaşam alanları dışında evcil olarak satılmak üzere getirildikleri birçok ülkede başarılı sonuçlar vermiştir.
Eğer üretim düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi; dişiyi erkeğin bulunduğu salmaya sonradan getirmek olmalıdır zira aksi yapıldığında uyumsuzluk ve kavgaların olması ihtimali çok yüksektir.
3–4 yaşına geldiklerinde eşleşmeye ve üremeye hazır olan bu 35cm-40cm arası iri türün kendine has bir eşleşme tarzı vardır (bkz. Doğal ortamda üremesi).
Onlar için uygun olan yuvalık genelde doğal ağaç içine oyulmuş şekilde olandır. İster özel hazırlanmış ister doğal ağaç kullanılmış olsun yuvalık için dikkat edilmesi gereken durum yuva girişinin en az 30cm çapında olması ve iç derinliğin yaklaşık 60cm olmasıdır. Ayrıca üretim döneminde çevreden gelecek her türlü ses ve aşırı hareketliliği de önlemek gerekir zira bu konuda çok hassas türlerdir.
Önemli olan diğer bir konuda yuvalığın bulunduğu yani üretimin yapılacağı ortamda havada ki nem oranının yaklaşık olarak %70 civarında olmasını sağlamaktır. Nem oranı üretimlerinde çok önemli bir noktadır. Eklektus yumurtalarının içinde gelişen yavrular genelde nem oranı yetersiz olduğundan, yumurtayı kırıp çıkamaz ve ölürler.
Eklektusları kuluçka ve yavru bakım döneminde diğer türlerde olduğu gibi özel bir yemle beslemenizde gerekmez. Önemli olan onlara uygun olan yem tarzını (bkz. Evcil olarak beslenmeleri) yeterli miktarda ve değişik menüler şeklinde vermeniz. Kuluçka ve yavru büyütme dönemi beslenmelerinde dikkat etmeniz gereken tek konu yeterli oranda hayvansal gıdanın da menülerine eklenmiş olmasıdır. Bunun için piyasada satılan kurutulmuş karides, yengeç veya böcekli yemler vardır. Bunların yanı sıra klasik olarak bu dönemde verilen yumurta mamasını da vermenizde bir sakınca yoktur.
Bu konulara dikkat edildiğinde sağlıklı Eklektus yavrularınızın olması gayet kolaydır.
atlasakvaryum.com